Igår var det en fantastisk höst-eftermiddag. Jag bestämde mig för att kompa ut lite tidigare och ta med ponnyn ut i skogen på en långrunda. Det gäller att passa på när möjligheter dyker upp. Sagt och gjort, jag var i stallet redan vid halvfem. Tog in ponnyn och började göra vid honom. En stallkompis som skulle resa bort gick och fixade och pysslade med sin häst. Helt plötsligt skriker hon, hjälp han kvävs. Jag kastade benskydden och sprang bort till U och hennes häst som stod och hulkade och hade uppenbarligen problem med att andas. U hade panik och det hade hästen med. Jag har läst någon gång att foderstrupsförstoppning ska masseras ner, så jag började massera och U började ringa veterinär. Jag var inte helt lugn heller men försökte vad jag kunde. Efter ett tag började hästen lugna sig, han hade svettats jättemycket. Veterinär var tillkallad och det började som sagt att lugna ner sig. Hästen verkade återhämta sig och U var också ganska lugn nu men tyckte ändå att det var bra att veterinären skulle komma.
Allt lugnt så jag beslutade mig för att ge mig ut i skogen med ponny. Han är inte helt bekväm med att vi ger oss ut själva men det börjar gå bättre nu. Han gick tveksamt framåt. Vi tog den vanliga rundan med klätter-backen och när vi nått toppen fastnade ponnyn i nåt, jag hörde ett metalliskt ljud och såg en tunn vajer. Ponnyn fick panik och började hoppa som tur var lossnade tråden och jag kunde hoppa av. Ponnyn blödde ganska mycket från ena bakbenet och benskyddet satt runt hoven. Det var också läskigt för ponnyn som försökte skaka av benskyddet. Det gjorde att det också stänkte blod. Jag fick till slut av benskyddet och kunde titta på såret. Blödningen hade avtagit och det såg inte ut som om såret att vara särskilt djupt. Ponnyn var fortfarande skakad och jag började bli förbannad. Vem fan sätter upp en tråd i skogen..............men jag tror nog att det är nåt gammalt skit som har blivit liggande. Vi hade bara otur att vi fastnade i den nu. Just i det läget hade jag ingen möjlighet att ta bort tråden men det kommer jag att göra i helgen.
Vi skrittade tillbaks till stallet och precis när vi kom dit så kom distriktaren, Jag frågade om hon kunde kolla ponnyns ben när hon var klar med U:s häst och det skulle hon göra. Allt frid och fröjd. Jag började fixa med ponnyn, klädde av honom och började tvätta benet. Då kommer veterinären och ber mig hjälpa till med U och hennes häst. De har kört ner en sond genom näsan på honom vilket orsakade ganska kraftig näsblödning. Det var blod på ganska många ställen och både U och hästen var väldigt stressade nu. Förstoppningen satt kvar och det krävdes ganska många sköljningar innan det lossnade. Tillslut blev det bra i alla fall. En väldigt tagen häst och en U som också var tagen. Det var jag också men nu såg vi ljuset i tunneln och förhoppningsvis får hästen inga andra besvär som lunginflammation som kan bli en bieffekt. Veterinären tittade även på ponnyns ben och tyckte med att det var ganska ytligt. Skönt. En tuff kväll blev det och inte alls den där lugna fina där jag skulle tanka energi. Det var fler i stallet som hjälpte till, inte bara jag, både med att ringa veterinär och med att hämta och fixa saker. Så jag är verkligen ingen hjälte, jag gjorde det lilla jag kunde.
Hittade på nätet om foderstupsförstoppning (Veterinären.nu) och vi gjorde mycket rätt.
Inledning
Foderstrupsförstoppning innebär att foderpartiklar (eller ibland främmande föremål) fastnar i foderstrupen (esofagus). Graden av förstoppning kan variera och i och med det också hur allvarligt tillståndent hos hästen blir. Foderstrupsförstoppning kan drabba alla hästar.
Orsak
En vanlig orsak till foderstrupsförstoppning hos häst är att hästen kommer åt att äta torrt foder som normalt skall blötläggas innan det ges till hästen. Exempel på sådana fodermedel är betfor och lucerneppellets.
Det torra fodret börjar svälla vid kontakt med saliven i hästens mun och kan i sitt halvtorra tillstånd fastna i matstrupen där det sedan fortsätter att svälla och bildar en propp. Ibland kan även hästens vanliga kraftfoder fastna, detta sker oftast om hästen är mycket glupsk. Då och då ser man att en häst har fått en inpackning av gräs i foderstrupen det kan i vissa fall bero på ett bakomliggande problem med motoriken (rörligheten) i foderstrupsväggen.
Symtom
Hästen ”hulkar” och spänner halsen i krampliknande attacker. Foderblandat näsflöde kan komma ur båda näsborrarna. Vissa hästar kan nästan drabbas av panik eftersom det gör mycket ont.
Diagnos
De kliniska symtomen är oftast diagnostiska men i tveksamma fall kan veterinären behöva undersöka foderstrupen med endoskopi alternativt kan en nässvalgsond föras ner i foderstrupen för att säkerställa om det finns någon propp.
Behandling
Djurägaren kan själv försöka massera lite runt foderstrupen på halsens vänstra sida och man kan också promenera med hästen då krampen runt proppen ibland kan släppa av det. MEN om hästen inte snabbt blir lugnare och näsflödet avtar SKALL veterinär tillkallas eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om behandling fördröjs.
Veterinären sederar hästen (ger den lugnande) rejält så att den sänker huvudet, en nässvalgsond förs sedan försiktigt ner i foderstrupen till strax ovanför proppen, proppen löses sedan upp med hjälp av att veterinären pumpar vatten som spolar bort proppen.
En häst som har stått med en kraftig foderstrupsförstoppning under några timmar kan löpa risk för att drabbas av lunginflammation på grund av att foderpartiklar kan ha kommit ner i luftstrupen. Om man kan misstänka att hästen har andats in foderpartiklar brukar antibiotikabehandling och antiinflammatorisk behandling sättas in. En annan allvarlig följd av foderstrupsförstoppning som inte åtgärdas snabbt är att det kan bli sår i slemhinnan på insidan av foderstrupen, dessa kan sedan läka och bilda ärr eller strikturer som i sin tur kan förorsaka nya inpackningar.
Förebyggande
De flesta foderstrupsförstoppningar kan förbyggas genom att se till att hästarna inte kan komma åt foderförrådet så de kan komma åt torrt foder. Betfor, lucernepellets och andra fodermedel som sväller mycket skall blötläggas noggrant.
Hästar som är mycket glupska när de äter sitt kraftfoder kan man lägga in runda stenar i krubban till så måste de sortera ut sitt foder och kan inte kasta i sig det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar