måndag 22 mars 2021

Kotledsinflammation......igen

Men denna gången beror det troligen på en vrickning och inte underlag, dålig ridning eller överbelastning. Denna gången märkte hovslagaren det först. Lusen hade skrapmärke på ena bakhoven. Vi märkte inget i ridningen, ingen svullnad, hälta eller ömhet. Men när dottern skulle göra byten så fick Lusen plötsligt inte med sig det ena bakbenet, inte alls som hon brukar. Hon fick stå en vecka innan vi hade tid hos veterinären. 

                                                         Incheckad och irriterad.....


                       Böjprov, longering både på hårt och mjukt underlag, skritt och trav rakt och böjt. 


Lusen markerade lite på ena bakkotan.
Det syntes inget på röntgen, ingen ledvätska, svulland osv. 



                                     Lite sedering och sedan fick hon både kortison och tuppkam.

När hon piggnat till kunde vi åka hem.
Nu blir det metacam en vecka och skritt till att börja med. 

Lilla Lus💕



onsdag 17 mars 2021

Nästan vår

 Igår fixade jag stallet och stövade Lusen i hagen, jösses vad hon fäller. Blev en halv häst kvar i hagen😀 och hon som knappt får någon vinterpäls. Jag skulle ut och springa en runda direkt från stallet men tyckte det kändes varmt så jag tog av mig en tröja och sprang i bara en tunn tröja och en tunn jacka, inen mössa och inga vantar. Det var verkligen vår i luften, i alla fall de första kilometrarna. Sedan när jag kom in i skogen och skuggan önskade jag att jag hade min mössa. Det blev lite kallt då men inte värre än att jag kunde springa en lite längre runda.  Jag hade också grymt stela och nästan ömande vader/hälsenor när jag startade. En skada jag aldrig känt av tidigare..... efter 2-3 km kändes det bättre och kylan var hanterbar så det blev till slut nästan 8 km. Inga tunga ben men inte lätta heller så ett mellan-mjölks pass. Helt OK.

Även om det kändes mer vinter än vår på rundan så har våren kommit där hemma.
Pärlhyacint😊

Gör en glad😀



måndag 15 mars 2021

Bryn och fransar

 Har blivit fixade. Känns bra och fräscht. Blir piggare av att göra det konstigt men så är det. 



torsdag 11 mars 2021

Sadelvård och hästskötsel

 Igår var det min tur att sköta om stall och Lus. Lusen stod vid grinden när jag kom och jag var ändå tidig. Jag tänkte fylla på vatten och ta en titt i foderhäcken innan jag skulle ta in Lusen. Det tyckte hon var en dålig ide. När jag började med vattnet så började hon slänga med huvudet och ställde sig på bakbenen. Jag ignorerade henne och när jag sen gick bort till foderhäcken och inte bara tittade iden utan gick in i den och började fixa där så blev hon riktigt sur. Hon galopperade ilsket bort till mig och ställde sig bredvid foderhäcken och ömsom bockade och ömsom stegrade sig. Hon ville verkligen gå in och ville inte att jag skulle göra massor med andra sysslor. Hon vet vad hon vill den där Lusen. 

Efter att stallet var klart så hade jag tänkt ride lite WE i paddocken ute men det blåste riktigt kallt och jag hade inte så mycket kläder på mig så vi gick in i ridhuset istället. Där fanns redan några ryttare så jag kunde inte ställa fram några hinder. Istället tränade vi på galopp-travövergånger, blev bra det med. 

Jag tog med mid sadeln hem för att puttsa lite och det behövdes verkligen. 

Blev riktigt fint😊👍👌



onsdag 10 mars 2021

Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare? Part II

Mitt inlägg i Hippson om möjligheten att kunna försörja sig som hästskötare har fått en uppföljare. 

Hästnäringens nationella stiftelse, HNS och Hästnäringens yrkesnämnd, HYN säger att de välkomnar debatten som blev efter mitt inlägg men det de skriver i sitt inlägg pekar snarare på att de inte har koll.

När man läser annonserna på hästnet och många av de som söker hästskötare skriver att de har vit lön så reagerar jag. Om man måste skriva ut det så är det något ovanligt som arbetsgivaren (hästföretagaren) känner att de vill poängtera. I en fungerande branch skulle en sådan sak inte ens behöva skrivas ut. De skriver också lön efter överenskommelse. Varför inte skriva; Vi har tecknat kollektivavtal och vi följer alla arbetsmiljökrav. Kanske skriver de inte det för de har inte något avtal? Eller???

Nä jag tror inte att denna artiklen kommer att göra varken från eller till utan önskar istället att Hippson fördjupar sig. Ta reda på hur stor andel av hästföretagen som har tecknat kollektivavtal. Försök att få intervjuer med hästföretagare. Låtsas att ni söker några av de jobben som ligger ute nu på Hästnet och kolla vilka vilkor som erbjuds. Få in hästföretagarna i diskussionen. Varför slavlöner? Varför vill de inte att människor som arbetar hos dem ska kunna försörja sig, kunna vara sjuka, kunna få en någerlunda hygglig pension när den tiden kommer, vara försäkrad om det skulle ske en olycka. Varför vill inte hästföretagarna ha arbetskraft som drivs av passion, glädje, ansvar och lojalitet och som känner att de gör ett bra jobb som de faktiskt kan göra och leva på i många, många år.

 

Personerna på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Foto: Tomas Holcbecher

Det är möjligt att leva på hästskötarjobb

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS och Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare väckte. Vi har under många år arbetat med arbetsmarknadsfrågor i syfte att skapa en trygg och attraktiv arbetsmarknad med hållbara jobb.  

 

Frukost

 Jag är en vane-människa. Jag äter samma frukost dag ut och dag in i långa perioder. Just nu är det hemgjord yoggi med blåbär och en stor mugg kaffe. Har nog ätit detta i något år nu och det är verkligen så att jag längtar till frukosten😋


För tillfälligt har jag också en fantastisk utsikt, rosa-lila blommor som har enormt många blommor nu.

Verkligen vackert och färgen passar till min yoggi😂




måndag 8 mars 2021

Lunch-löpning med inslag av fara

 Löpningen är fortfarande tung och det känns trögt mest hela tiden. Idag var jag inte heller särskilt sugen på att ge mig ut, jag satt på kontoret och frös hela förmiddagen men ute strålade solen och himmlen var klar-blå. Det känndes då att jag ändå borde ge mig ut och jag är glad att jag gjorde det men trögt är det allt😕

Isarna ligger delvis kvar och det finns nog tyvär någon som ändå väljer att ge sig ut på dem. 
Den senaste tidens drukningar visar tyvär på det. 
En liten stund senare blev jag fan attackerad av hundar. En snubbe gick med två hundar, visserligen kopplade men de tog upp hela stigen. När jag närmade mig hörde snubben inte mig utan jag fick ropa URSÄKTA, då vände han sig om och försökte få kontroll på hundarna som började skälla. Den ene kastade sig mot mig och morrade, snubben hade inte riktig koll på kopplet och det hann löpa en bit innan snubben lyckades stanna hunden som var på väg mot mig. Jag svor en ramsa förstås och snubben blev arg????.....det var ju inte jag som inte hade koll....IDIOT👿.

Förutom det lilla intermezzot så njöt jag av vädret, krispet i luften och tanken på att jag ändå tog mig ut trots de sega benen. 



Antikropps-eliten

 Ja det är väl den eliten man numera tillhör, vi som haft covid eller de få som hittills fått vaccin. I vilket fall som helst så är vi ett gäng som brukar gå ut och äta ibland. Eller vi gjorde det innan coviden. Nu är det drygt ett år sedan vi träffades men nu har vi alla haft covid och en som jobbar inom vården är vaccinerad så igår, äntligen träffades vi och åt gott på Bishop. Jag tog en hamburgare och öl. Vi var med på quizzen, där var vi urdåliga. Men så kul att träffas igen😊 Roliga och glada männsikor med mycket att prata om. Till efterrätt åt jag en chokladfondant som var sååå krämig och god med glass och salt kolasås😀 och jag fick lida för det i natt.



lördag 6 mars 2021

Rise and shine

 Utsläpp idag. Hästarna ute och stallet klart innan åtta. Hann också sitta och njuta på en sten en liten stund😁



torsdag 4 mars 2021

Mia funderar om problem i hästhantering

Mia funderar:

Varför hästar eller dess ägare får problem när de hanterar sina hästar. Problem som inte är medicinska eller stereotypier utan snarare skapade problem som mer beror på att vi inte läser hästen rätt eller hanterar dem utifrån deras instinkter och arv. 

När hästen och dess ägare får problem så finns det flera sätt att lösa dessa på. Problemen kan tex vara lastning, stå stilla vid uppsittning, svårigheter med galopp-fattning, hästen skrapar med hoven vid olika tillfällen, hästen är svår att fånga i hagen eller blir rädd vid klippning.

Först måste man fundera på varför hästen gör som den gör, ställa frågor. Beror beteendet på att hästen har ont, känner obehag, är stressad eller rädd? Behöver hästen träffa en veterinär? Är det något medicinskt problem? Om inte, blir hästen rädd och orolig för att den är själv? Ställs den själv i stallet/gången? Ska den lämna sin flock när den inte vill bli hämtad i hagen? Är hästen rädd för pallen vid uppsittning eller klippmaskinen när den ska groomas? Förstår den inte vad du vill när du försöker fatta galopp? Dessa frågor måste först besvaras innan det går att hitta lösningar. När du sedan vet och förstår varför hästen reagerar som den gör kan du hitta lösningar. Det är inte säkert att du löser problemet direkt utan det måste lösas stegvis över tid.

Om hästen är orolig när den är själv i stallet så låt den gå in/stå inne själv en kort stund. Utöka tiden efterhand och låt hästen vänja sig vid att vara själv succesivt. Blir den stressad så backa och korta ner tiden igen. Om det är uppsittningen som är problemet så låt hästen närma sig pallen i sin egen takt. Låt den titta och kanske lukta på pallen, låt hästen gå förbi pallen. Ställ dig på pallen och gå sedan ner igen. Vid last-träning kanske hästen behöver ha en kompis som är med, låt hästen titta och lukta på transporten, låt den prova ta ett steg eller två på luckan innan den går in. Ta det i steg och när hästen väl kommer in i transporten så låt den stå med luckan nere några gånger innan den stängs. När hästen gör som du vill så behöver den kanske belönas, antingen genom negativ eller positiv förstärkning. Om du drar i grimskaftet för du vill att den ska gå fram, släpp då trycket så fort den tar ett steg framåt (negativ förstärkning). När den kommer till dig i hagen kan du ge den en bit morot (positiv förstärkning). Fundera även på om du kanske belönar ett dåligt beteende. När hästen skrapar med hoven och du säger till den att den ska sluta så ger du hästen uppmärksamhet och om en liten stund när det blir tråkigt på stallgången så skrapar hästen igen. Du kanske ska ignorera det dåliga beteendet istället?

Problem hos hästar kan vara medicinska och då behöver veterinär hjälpa men många andra problem beror på att hästens naturliga beteende krockar med vår önskan och det vi vill att hästen ska göra. Dessa två ”världar” behöver mötas på ett sätt där både vi och hästen kan kompromissa och där vi behöver vara lyhörda för hästen och hjälpa den att förstå eller till att kunna hantera det vi vill att den ska göra.



onsdag 3 mars 2021

Munskydd och bristen på förstånd

Munskydd, det nya normala, jag har börjat avsky munskydden eller i alla fall det som de numera står för: att människor är idioter.

I början av pandemin skulle vi inte bära munskydd då de ändå inte hjälpte och jag vill påstå att det fortfarande är så.

Munskydd ska användas på ett visst sätt, de ska ta av och tas på rätt. Munskydd skyddar om jag är sjuk (smittbärande) och hostar tex, då sprider jag inte smittan vidare lika mycket, så vida jag använder det rätt. 

Meeeen som sagt människor är idioter. De använder samma munskydd om och om igen, stoppar det i fickan när de inte har det på. När de har det på så sticker ofta näsan utanför, eller så kasas det nedanför munnen om de ska prata.

Det som hjälper är god handhygien, hålla avstånd och framförallt stanna hemma om du har symtom. Jag vet att man kan ha covid utan symtom men om du då tvättar händerna noggrant och ofta och håller avstånd då minskar risken att föra smitta vidare. Vad är det folk inte förstår???

Köpcentra, skidresor, fester…..nä folk är idioter och då måste tyvär samhälle stängas ned






tisdag 2 mars 2021

Omstart

 Nu tar vi nya tag, har legat på latsidan ett tag. Fast jag inte var särskilt sjuk när jag hade Covid så är jag bara trött nu. Kan ju också bero på annat.... 

I alla fall så tappade jag helt suget för träning i februari men har sprungit några pass nu. Så nu kör jag en omstart och jag kikar lite på ett program för milen på 55 minuter. Bra med inspiration även om jag inte kommer att följa det fullt ut. 

Idag blev det således intervaller. 4 stycken på 3 minuter. Första failade direkt, istället för att starta intervallen så stoppade jag klockan. Det tog nog en minut eller så innan jag upptäckte det och då startade jag intervallen. Det blev alltså en intervall på ungefär 4 minuter direkt. Det i sig borde ju inte spela så stor roll men mentalt så blev det plötsligt såååå mycket jobbigare och det höll i sig i alla intervallerna. Farten på intervallerna blev ändå något bättre än målet så det var kanske också en bidragande orsak till att det bara blev skitjobbigt idag. 

Glad och nöjd är jag nu i alla fall. Jag avslutade intervallerna med några stergringslopp som jag hörde i en podd att det skulle vara bra för att rensa ut slagg och starta återhämtningen. Vi får se om det blir bättre så.



Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare?

 Jag har länge funderat på hur det är att jobba som hästskötare och varför man inte kan leva på att göra det. Det blev till slut en debattartikel som publiserades på Hippson. Kommentarerna var många och det är kul när artiklen väckte debatt. Tyvär var det inga av hästföretagen som började debattera. Undrar varför??

DEBATT

 Publicerad: 2021-02-24

Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Debatt: Kan någon leva på att jobba som hästskötare? 

Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen på Hästnet? Vad är det som gör att dessa företagare inte lyckas behålla sin personal? Det frågar sig "Mia", vars dotters dröm om att arbeta med hästar gick i spillror.